Tuesday, 20th of February 2018

name srb2

Svečano zatvaranje šampionata održano je večeras u sali „Nikola Tesla“ hotela Metropol. Uz prijatnu atmosferu i melodije, evocirali smo uspomene sa proteklih 11 dana takmičenja...
Velemajstor Hoang Tan Čang (2467) iz Mađarske nova je šampionka Evrope za 2013. Godinu. Ona je remizirala sa Viktorijom Čmilite u poslednjem kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje, i sa 9 poena iz 11 partija osvojila titulu šampionke.
Vodeća na tabeli Hoang Trang savladala je Aleksandru Kostenjuk u 10. Kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje. Čini se da je Kostenjuk imala loš dan i da je samu sebe pobedila. Izabrala je loš plan, koji je Hoang odmah kaznila, i sa ovom pobedom ima ceo poen prednosti u odnosu na drugoplasirane, s obzirom da su svi važni dueli završeni remijem...
Hoang Trang je remizirala sa Salome Melijom u 9. kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene. Partija je okončana u završnici konj protiv lovca, bez mnogo šansi za pobedu i sa jedne i sa druge strane. Meliji je ovaj remi doneo drugu velemajstorsku normu iz 9 partija, sa performansom od 2641 poen.

livegames srb

viewer pic

chess results

Štampa

Razgovor sa velemajstorom Ljubomirom Ljubojevićem - šah nekad i sad, kroz prizmu tehnologije, fizike i filozofije - drugi deo

on 31 jul 2013.

Razgovor - prvi deo

ljubojevic4Nastavak prvog dela....

Nadežda Stojanović
Vi pratite srpski šah, upoznati ste sa prilikama u svetu šaha, i nama izgleda da je Vaša veza sa šahom i dalje izuzetno jaka, iako više niste igrački aktivni?

Ljubomir Ljubojević
Možda sam preuranjeno napustio takmičarski šah, ali to me nije udaljilo od problema praktične igre. Zato sam srećan da Beograd sa ovim velikim takmičenjem vraća svoju bogatu šahovsku prošlost i dugu tradiciju moćnih šahovskih centara sveta. 
U ovom gradu postoji ogroman broj „potencijalnih šahista“, koji nisu registrovani u klubovima, ili se ne takmiče, ali oni su prisutni u društvu sa svojim šahovskim entuzijazmom. Kada se osvrnete oko sebe, vidite ljude koji igraju šah na ulici, u kafićima, parkovima, koji kod kuće prate šahovske vesti ili rešavaju šahovske probleme. Dakle u DNK Beograda nalazi se moćan gen šahovske istorije koji ne može isčeznuti. Ako u ovom trenutku ne možemo da sačuvamo popularnost igre vrhunskim rezultatima, imamo priliku da organizacijom šahovskih takmičenja održimo korak sa vodećim šahovskim zemljama sveta. U svakom slučaju, ja sam siguran da će se slava srpskog šaha povratiti, jedino je pitanje kada.

Nadežda Stojanović
Kako komentarišete trenutni poredak u svetskom šahu?

Ljubomir Ljubojević
Mislim da je Karlsen najspremniji i najtalentovaniji igrač u ovom trenutku. On je već sada dostigao zrelost, koju ni Fišer u njegovim godinama nije imao. Ali to ipak ne znači da je njegov talenat briljantniji od Fišerovog! Karlsen je vrlo rano ušao u svet šaha, najviše zahvaljujući velikom uticaju kompjutera, i došao je do saznanja za koja je nekada bilo potrebno bogato iskustvo uz mnogo godina rada. Fišer je u svoje vreme otkrivao jednostavnost u igri zahvaljujući svojoj genijalnosti. Danas mladi vodeći igrači sveta, potpomognuti moćnim kompjuterima, brže savlađuju komplikovane tajne šahovske igre.
Zato je napredak mlađih igrača danas brži, međutim, pitanje je da li će i njihovo sagorevanje biti ubrzano, kao kod zvezda padalica, i da li će njihova uspešna karijera biti isto tako dugtrajna kao kod igrača iz prošlosti.

Nastaviće se...

Even if your problems are agreed simply hassle-free does not mean it will last for ever sildenafil citrate brands is the answer to more of your questions. Eriacta is a individual issue.

Rezultati / Tabele

 1. kolorezultati 01
 2. kolo - rezultati 02 
 3. kolo - rezultati 03
 4. kolo - rezultati 04
 5. kolo - rezultati 05
 6. kolo - rezultati 06
 7. kolo - rezultati 07
 8. kolo - rezultati 08
 9. kolo - rezultati 09
10. kolo - rezultati 10
11. kolo - rezultati 11

TABELA TURNIRA 

Partije (pgn, viewer)

 1. kolo - pgn 01 - viewer 01
 2. kolo - pgn 02 - viewer 02
 3. kolo - pgn 03 - viewer 03
 4. kolo - pgn 04 - viewer 04
 5. kolo - pgn 05 - viewer 05
 6. kolo - pgn 06 - viewer 06
 7. kolo - pgn 07 - viewer 07
 8. kolo - pgn 08 - viewer 08
 9. kolo - pgn 09 - viewer 09
10. kolo - pgn 10 - viewer 10
11. kolo - pgn 11 - viewer 11

PRENOS UŽIVO

Foto - Video
foto video
ecu logo
mos logo cir 1
 bgd logo150
sss logo150
S P O N Z O R I
comtrade
intesa logo
TEHNIČKI PRIJATELJI
telekom srbija
 white
 I T   P A R T N E R
age
 white
OFICIJALNI PREVOZNIK
lasta
white
MEDIJSKI PARTNER
chess news ru
white 
ŠAHOVSKI PRIJATELJI
chess openings logo